Εδώ και μερικές ημέρες τέθηκε σε ισχύ και στην Ελλάδα η διάταξη που προβλέπει την διάθεση τροφίμων «περιορισμένης διατηρησιμότητας», όπως ονομάζονται, στα ράφια των υπεραγορών τροφίμων. Πρόκειται ουσιαστικά για προϊόντα που έχουν λήξει και θα μπορούν να διατίθενται για μερικές ημέρες μετά από την ημερομηνία λήξης τους σε χαμηλότερη τιμή.
Χωρίς καμία μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κατανάλωση των τροφιμων αυτών στην δημόσια υγεία, αλλά και στην κοινωνική συνοχή, αρκετοί έσπευσαν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, με βασικό επιχείρημα ότι αντίστοιχες πρακτικές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στις ΗΠΑ και στην Μεγάλη Βρετανία. Πέρα από την συζήτηση σχετικά με την καταλληλότητα ή μη των συγκεκριμένων προϊόντων ένα τεράστιο θέμα που τίθεται επιτακτικά είναι ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί ένα ακόμα μέτρο υποβάθμισης της διατροφικής ποιότητας των πολιτών της χώρας.